Nuffnang

Saturday, 29 December 2012

Nasi Kerabu

Hi all..
semestinya orang pantai timur walau kemana sekali pun, masakan tradisi dorg kompom xkan dilupakan, tul x ? :P Hehehehe.. antara yg paling saya suka adalah nasi kerabu. perghhhh mmg marbeles la kan, kat penang dulu, nk makan senang jer. beli je kat bukit jambul,mmg sedap tau.

Tpi lepas pindah ke kedah..mmg susah bebeno nk dapat la..so nak x nak kena la masak sendiri :(
so lepas cuba resipi yang dapat ni, ni mmg sedap, saya nak share la apa yg saya da buat tue..occay :)






Resepi Nasi Kerabu


Bahan-bahan

Bahan Nasi:
4 cawan beras

Bahan Sambal Kelapa:
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 biji kelapa parut (sangai)
1/2 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
2 ekor ikan kembung (rebus dan tumbuk)
2 batang serai (tumbuk)
Sedikit garam dan gula melaka

Bahan Kuah Tumis:
5 ulas bawang merah
1 cm halia
2 sudu besar budu
1/2 biji kelapa (ambil santan)
2 batang serai (ketuk)
2 sudu besar cili kisar
1 keping asam gelugur

Bahan Ulam:
1 batang timun
2 tangkai kacang botor
4 tangkai pegaga
1/2 tangkai bunga kantan
Sedikit tauge

Cara Menyediakan:
1) Terlebih dahulu masakkan nasi sehingga masak dan ketepikan.
2) Sementara itu, hiris halus semua ulam-ulaman, ketepikan. Untuk mengelakkan ulam-ulaman menjadi lebam, gaulkan dengan sedikit garam setelah ia dihiris.
3) Seterusnya, sediakan bahan-bahan untuk membuat sambal kelapa. Sangai kelapa sehingga garing tapi jangan sampai hangit.
4) Kemudian, tumbukkan lada hitam bersama serai sehingga lumat dan masukkan ikan rebus dan tumbuk lagi.
5) Setelah kelapa garing angkat dan gaul rata bersama bahan tumbuk tadi. Ketepikan.
6) Sediakan pula bahan-bahan untuk membuat sambal tumis budu. Tumbukkan halia dan bawang sehingga lumat dan masukkan ke dalam periuk yang berisi santan.
7) Masukkan juga cili kisar, budu dan serai.
8) Kemudian renehkan di atas api sederhana sambil dikacau dan apabila pecah minyak bolehlah diangkat.


p/s: Gambo nye ehsan dari pokcik google ye :)

Selamat mencuba ye :P

No comments:

Post a Comment